February 22, 2017

Tartufi su zbog svoje kvalitete oduvijek bili vrlo cijenjeni. I iako se stručnjaci i vrsni poznavaoci gastronomije ne mogu složiti da li je tartuf začin ili namirnica, svi se slažu oko činjenice da je tartuf vrhunska delikatesa.
Kao takav, svakako zaslužuje niz manifestacija organiziranih u njegovu čast prilikom kojih se posjetiteljima prezentiraju tipična jela s tartufima. Isto tako, za one koji žele saznati više o kralju među gljivama, takav tip manifestacija predstavlja veliki izvor informacija pa tako posjetitelji mogu saznati na koji se način odvija potraga za tartufima, koje vrste tartufa postoje te u kojim gastronomskim kombinacijama pokazuje svoja najbolja svojstva.
Upravo je s tim ciljem, 9. studenoga 2013. po četvrti put u Motovunu održana TETA – Festival terana i tartufa koji se održao u sklopu Dana tartufa u Istri koji su trajali od 7.-9. studenog 2013. Program ove manifestacije je započeo gastro-showom na kojem su se pripremala jela s tartufima, a sam gastro-show je bio popraćen cocktail-showom čija je svrha bila promocija koktela na bazi terana i tartufa.
Na izložbi je sudjelovalo 15 proizvođača terana i 4 tartufara pa su posjetitelji imali priliku i kupiti prezentirane proizvode. Uz samu prezentaciju jela i pića na bazi terana i tartufa, u sklopu manifestacije u Motovunu se održao i prigodni glazbeni program, kao i nagradna igra za posjetitelje festivala.
Pobjednik Festivala terana i tartufa je teran mladog vinara Robija Bertoše iz Kaldira (Vina Bertoša), dok su nešto manje bodova od pobjednika prikupili teran Klaudija Tomaza (Vina Tomaz) i Livija Benvenutija (Vina Benvenuti).