Tartufi

Najbolje što vam Hotel Kaštel, dolina Mirne, i Istra uopće mogu ponuditi – to su znameniti istarski bijeli i crni tartufi. Jedinstveni po svojoj iznimnoj aromi i kvaliteti, istarski su tartufi specijalitet svjetskih razmjera, i ta tvrdnja uopće nije neskromna. Prvi tartufi u dolini Mirne pronađeni su 1929. godine, i od tada generacije tartufara svake jeseni sakupljaju ovu podzemnu gljivu iz vlažnog tla Motovunske šume. U ovom kraju se tartufi sakupljaju uz pomoć posebno dresiranih pasa, uvježbanih da njuhom otkriju njihova podzemna staništa.

Najbolji i najskupocjeniji je istarski bijeli tartuf (Tuber magnatum pico), koji se sakuplja od sredine jeseni do početka zime. Njegova intenzivna aroma izvrsno se sljubljuje s tjesteninom, posebno s fužima, ali i s drugim jelima od mesa i povrća, a istarska je tradicija i fritaja s tartufima. Istarski crni tartuf nešto je pristupačniji cijenom, a vadi se od sredine ljeta do kasne jeseni. Legenda o afrodizijačkim svojstvima tartufa više uopće nije legenda: talijanski su znanstvenici kemijskim analizama otkrili da u tartufima ima feromona, a kako oni,  djeluju najbolje da iskušate sami.

Tartufa ima i drugdje u svijetu, no ovi istarski jedinstvenog su okusa i kad ih jednom kušate, uvijek ćete im se poželjeti vratiti. Osim što im je dala iznimnu aromu, Motovunska šuma dala im je i druge kvalitete, možda povezane i s legendama o divovima i zmajevim brazdama: upravo je ovdje iskopan najveći tartuf na svijetu, upisan u Guinessovu knjigu svjetskih rekorda. Pronašao ga je Giancarlo Zigante sa svojom kujicom Dijanom u blizini mjesta Livade 02.11.1999. godine, a težio je 1,31 kilogram!

U restoranu Hotela Kaštel možete kušati raznovrsna jela s bijelim i crnim tartufima, a uz njih izvrsno prijaju najbolja vina ovog kraja.

Rado ćemo za Vas organizirati i potragu za tartufima uz pratnju stručnog tartufara. Za više informacija i rezervaciju navedenog programa obratite nam se.

Kontaktirajte nas

Izdvojena aktualna ponuda

14.-17.04.2017.
od 850,00 kn/osobi
01.04.-31.05.2017.
od 900,00 kn/osobi
24.03.-30.04.2017. (osim 14.-17.04.2017.)
od 680,00 kn/osobi