Gourmet iskustvo

Osjetite čaroliju mirisa i okusa Istre na jedinstven način kroz kreativnu kuhinju Hotela Kaštel temeljenu na istarskoj tradiciji i domaćim specijalitetima. Kroz široku lepezu specijaliteta i vina našeg a la carte restorana upoznajte autentičnu priču o istarskim delicijama i kulturi življenja na ovim prostorima.
Kušajte tartufe, neobičan i tajanstven gomolj pronađen u dubini motovunske šume, istarski pršut i sir te jedinstvena jela od tjestenine i istarskoga goveda - boškarina… Uživajte u mnoštvu originalnih jela koja zajedno s vrhunskim istarskim vinima - bijelom malvazijom i crnim teranom, jamče nezaboravan posjet Motovunu.

Današnja istarska kuhinja rezultat je mnogih promjena što su se kroz povijest zbivale u Istri kao i utjecaja mnogobrojnih naroda koji su duže ili kraće boravili na Istarskom poluotoku. Istra je kraj gdje se tisućljećima isprepliću nasljeđa slavenske, romanske i germanske kulture, a alpski se utjecaji miješaju s mediteranskima. Sve je to pogodovalo razvoju osebujne gastronomije čiji tradicijski specijaliteti pružaju vrhunski užitak u jelu i piću. No ipak, istarska je kuhinja plod truda običnoga istarskog čovjeka koji se hranio onime što je sam uzgojio, našao u prirodi ili ulovio. Posebnost istarske kuhinje je u obilatom korištenju sezonskih darova prirode iz čega se razvila jedinstvena gastronomija. Upravo je zbog toga gastronomski doživljaj Istre u svako doba godine drukčiji.
Dolazite li u Istru, preporučujemo da svakako kušate:

Istarski pršut – svinjski but sušen bez dima i kože, isključivo na buri obrađen prema višestoljetnom istarskom receptu.

Ombolo i kobasice – sezonski tradicijski proizvodi od svinjskoga mesa pripremljeni na žaru ili kuhani u vinu, uz dodatak kuhanoga kiselog kupusa.

Maneštre – najpoznatije istarsko jelo koje se "jede žlicom". Riječ je o gustoj juhi s povrćem i suhim mesom. Maneštra ima nekoliko vrsta: maneštra od bobići (sa zrnjem mladog kukuruza), maneštra od jačmika, bijela maneštra (kuha se bez mesa), jota - maneštra s kiselim kupusom ili kiselom repom.

Maslinovo ulje u Istri je iznimne kvalitete i dokazanih ljekovitih karakteristika, cijenjeno još u vrijeme Rimskoga carstva. Istarsko maslinovo ulje koristi se kao podloga ili dodatak gotovo svim jelima istarske kuhinje.

Divlje šparoge - pripremaju se najčešće „na fritaju“ odnosno s jajima, ili kao dodatak raznim drugim jelima.

Tjestenina ili pašta je u istarskoj kuhinji plod stoljetne mašte i praktičnosti istarskih domaćica. Najpoznatiji oblici su fuži, njoki, ravijoli, pljukanci ili frkanci, lazanje, gomoljice, pasutice. Jedu se uz dodatak umaka, tartufa, gulaša, preljeva ili samo s naribanim sirom; kao topla predjela, glavna jela, dodatak juhama ili maneštrama. 

Istarsko govedo - boškarin

Izvorne tradicionalne istarske slastice: fritule, kroštule, povetica, pandešpanja , pinca 

Istarska bijela vina – malvazija i muškat, chardonnay, pinot i druge sorte

Istarska crna vina - teran, merlot, borgonja, cabernet i autohtona, ali manje poznata istarska sorta - hrvatica

Rakije - komovica, biska, medenica, ruta 

Tartuf - podzemna gljiva izrazite arome i neponovljivog okusa. Motovunska šuma i dolina rijeke Mirne glavno su stanište istarskoga bijelog i crnog tartufa. Riječ je o jedinstvenom specijalitetu koji nazivaju i kraljem gastronomije 

 

Jelovnik a la carte

Kontaktirajte nas

Izdvojena aktualna ponuda

14.-17.04.2017.
od 850,00 kn/osobi
01.04.-31.05.2017.
od 900,00 kn/osobi
24.03.-30.04.2017. (osim 14.-17.04.2017.)
od 680,00 kn/osobi