O Motovunu

Motovun je grad-spomenik, drevni istarski akropolski gradić smješten na vrhu 277 metara visokog brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, iz 12. i 13. stoljeća. Do vrha motovunskog brijega i njegova venecijanskoga gradskog trga vodi najduže istarsko stubište s 1052 stube.
 Iz bogatoga graditeljskog nasljeđa Motovuna izdvojimo gradska vrata s kulom, renesansnu gradsku palaču, gradsku ložu, župnu crkvu sv. Stjepana, manje crkvice Madonna dei Servi i Madonna delle porte, srednjovjekovni raspored ulica, gradske cisterne i mnoge grbove na pročeljima zgrada. Položaj i vizura Motovuna čine ga jednim od najljepših starih gradova na Mediteranu. Hotel Kaštel smješten je na glavnom gradskom trgu, u palači iz 17. stoljeća.

Uokolo Motovuna prostiru se vinogradi u kojima uspijevaju poznata istarska vina, teran i malvazija, dok je Motovunska šuma, što se prostire kilometrima dolinom Mirne, stanište glasovitih podzemnih gljiva tartufa, koji se u ovom kraju vade uz pomoć posebno uvježbanih pasa. Ljeto i rana jesen vrijeme je kad uspijevaju crni tartufi (Tuber Aestivium), a u kasnu jesen i zimi vade se najukusniji skupocjeni) istarski bijeli tartufi (Tuber magnatum-Pico). U listopadu se u više mjesta u dolini Mirne obilježavaju Dani tartufa, a jela s tartufima ponos su i ponude Hotela Kaštel u Motovunu.
Nasuprot Motovuna nalaze se i slikoviti gradić Oprtalj i mjesto Livade, poznati po Danima tartufa koji se održavaju u razdoblju od rujna do studenog. U Livadama, koje se nazivaju i Svjetski centar tartufa, svake se godine organizira i posebni festival s izborom najvećeg tartufa.

Motovun i motovunska šima bili su inspiracija poznatom hrvatskom književniku koji je napisao alegoričnu pripovijetku "Veli Jože".

Poznati motovunci:

ANDREA ANTICO (1480-1539)
renesansni skladatelj izumitelj glazbenog tiska rođen je u Motovunu
JOSEPH RESSEL (1793-1857)
izumitelj brodskog vijka, službovao je u Motovunu kao upravitelj državnih šuma i ovdje razvio svoje najpoznatije izume
MARIO ANDRETTI (1940)

slavni svjetski prvak Formule 1 i pobjednik utrka u Indianapolisu, rođen je u Motovunu, danas živi u SAD-u

 

Motovun - stari grad
Motovun panorama
Motovun glavni trg
Motovun loggia
Crkva Svetog Stjepana
Glavni trg
Zidine
Glavni trg
Motovun
Ulaz u centar Motovuna
Glavni trg Motovuna
Ulica u Motovunu
Motovun -doljnji trg
Motovun

Kontaktirajte nas

Izdvojena aktualna ponuda

14.-17.04.2017.
od 850,00 kn/osobi
01.04.-31.05.2017.
od 900,00 kn/osobi
24.03.-30.04.2017. (osim 14.-17.04.2017.)
od 680,00 kn/osobi