Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje korisničkih usluga Vidi više

Hotel Kastel Motovun logo

Kulturno edukativni centar Kaštel

Motovun je gradić nevjerojatno raznolike, živopisne, katkada i turbulentne povijesti. Ovdje se rodio i stasao pionir glazbenog tiskarstva, živio i radio izumitelj brodskog vijka, te u turobnim vremenima Drugog svjetskog rata djetinjstvo proveo jedan od najvećih automobilističkih aseva u povijesti. Od Motovunske šume, preko željezničke stanice u podnožju brda, do najviše točke - zvonika kojeg je drmao Veli Jože, pričamo Vam nezaboravnu priču o ovom čarobnom gradiću, priču zvanu „Motovun: povijest u pokretu“.

KEC Kaštel

Ako želite saznati puno više o svemu tome na jednom mjestu, tada je Kulturno-edukativni centar „Kaštel“ mjesto koje morate posjetiti. Na interaktivni način, uz mnoštvo multimedije i kroz igru s čovjekovim osjetilima pročitajte, osluhnite, pa čak i kušajte, na našoj radionici domaće tjestenine i kolače, dijelić bogate prošlosti Motovuna i okolice.

Našim posjetiocima nudimo:

  • - degustaciju svježe pripremljenog domaćeg kruha i tjestenine
  • - samostalni obilazak centra
  • - demonstracija rada starinskog mlina na kamen sa vodenicom
  • - radionicu izrade tjestenine (uz prethodnu najavu, prikladno za djecu predškolske i školske dobi i za odrasle...)
  • - popust u restoranu „Kaštel“ koji nudi domaću hranu spremljenu na moderan i originalan način...

Predstavljamo Vam projekt „Motovun: povijest u pokretu“ u kojem istovremeno predstavljamo motovunsku povijest te održavamo radionice i edukacije o istarskoj gastronomiji. Vodimo Vas kroz povijest dugu dva tisućljeća, gdje možete upoznati najpoznatije stanovnike ovog pitoresknog mjesta, Motovunsku šumu, vlak Parenzanu, suživot plemića i seljaka, istarske mitove, a sve povezano zajedničkim nazivnikom – pokretom ...pa krenimo:

Obitelj Polesini:
najdugovječnija motovunska plemićka obitelj, čiji su članovi bili jedni od onih pripadnika gradske zajednice koji su dali najviše doprinosa Motovunu. Upoznajemo najistaknutije članove, tko su bili i gdje su sve bili, te njihovu sudbinu u nedavna vremena.

polesini family

Pokretači iz sjene:
govori se o istarskom seljaku, o obradi maslina, o alatu kojim se služio. U tom dijelu izgrađeno je funkcionalno vodenično kolo, koje pokreće mlin na kamen gdje se melje pravo brašno.

Josef Ressel:
segment kulturno-edukativnog centra posvećen ovom češkom izumitelju i šumaru. Najpoznatiji je po tome što je izmislio brodski vijak (elisu-propeler), kuglični ležaj, a za Motovun je najvažniji jer je skrbio o Motovunskoj šumi.

Motovunska šuma:
prođite puteljcima motovunske šume i doživite atmosferu ove blagodati prirode. Udahnite njenu zanimljivu povijest, osjetite drveća, mirise šume, doznajte štošta o tartufu i tartufarenju.

Parenzana:
kroz predivnu unutrašnjost Istre prolazila je ruralna željeznica zvana Parenzana, a Motovun je bio jedna od stanica na putu od Poreča do Trsta. Putujte kroz povijest ruralne željeznice, ali i samih Motovunaca uz Parenzanu.

parenzana

Andrea Antico de Montona:
glazbeni tiskar i skladatelj iz 16. stoljeća. Rođeni Motovunac, svoju je slavu stekao u Veneciji i Rimu, gdje je bio najpoznatiji tiskar glazbe. Ovdje možete saznati o životnom putu pionira glazbenog tiskarstva.

Motovun Film Festival:
ove godine MFF održat će se po 20. jubilarni put. Kao neizbježni amblem suvremene motovunske povijesti, posvećujemo mu jedan kutak unutar kulturno-edukativnog centra. Možete pogledati kako je festival počeo, kako se razvijao i stekao svoju globalnu popularnost. Također, moći ćete pogledati isječke filmova koji su snimani na prostoru Motovuna i Motovunštine.

Mario Andretti:
legenda auto-moto sporta, Mario Andretti, bivši prvak NASCARA i Formule 1, rodio se u Motovunu. Pogledajte kako je teklo njegovo djetinjstvo u ratom zahvaćenom Motovunu te kako je stekao svjetsku slavu.

Mario Andretti

Mitovi i legende:
svaki narod ima neke svoje nadrealne likove i priče, a Istra/Motovun nisu iznimka te ovdje možete saznati nešto o njima. Također, u ovom segmentu nalazi se monumentalna i impozantna skulptura Velog Jože visoka 8,5 metara, koji je sinonim za sami Motovun. Kao metaforički lik za pokret dizanja nacionalne svijesti potlačenih Hrvata i Slovenaca, zauzima veliko mjesto u imaginariju, ali i, fizički, našem kulturno edukativnom centru.

Radionice - od zrna do pogače:
naši će vam prezenteri pokazati kako se melje i pravi brašno, nakon čega će se od tog brašna praviti kolači i tipična istarska tjestenina, koju će posjetitelji moći kušati, ali i, prije toga, sudjelovati u izradi samih delicija.

Rezervirajte